Gastheer / Gastvrouw


Wil je graag voor gasten in de horeca werken? En ben je tenminste 16 jaar? Maar kun je niet terecht op een gewone MBO-school? Dan kun je bij Prins Heerlijk via ‘Speciaal MBO in bedrijf’ gastvrouw of gastheer worden. Dit ‘Speciaal MBO in bedrijf’ is een opleiding op MBO-niveau 2. Hiervoor moet je al horeca-assistent zijn, of het diploma van een andere opleiding Voortgezet Onderwijs hebben.

Wat leer je?

Meestal werk je met een collega die meer ervaring heeft. Samen zorg je ervoor dat gasten zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Je dekt de tafel zoals het hoort, ontvangt de gasten en je vertelt wat er op het menu en de drankenkaart staat. Je neemt de bestelling op en geeft die goed door aan de keuken. De gerechten en drankjes serveren hoort ook bij je werk, net als opruimen en afrekenen.

Je krijgt een dag per week les bij Prins Heerlijk, onder meer in vaktheorie, taal en rekenen. Drie of vier dagen per week ben je aan het werk. Op een leer-werkplek van Prins Heerlijk, of bij een andere horecazaak, bedrijf of instelling.
Deze vakopleiding is een officiële MBO-opleiding. Daarvoor werkt Prins Heerlijk samen met De Rooi Pannen uit Tilburg. Aan het eind van je opleiding doe je examen op je eigen werkplek.

Na de opleiding

Met deze opleiding kun je gaan werken in allerlei horecazaken: een lunchcafé, restaurant, kantine of bedrijfsrestaurant.

BOL of BBL

Je kunt de opleiding bij Prins Heerlijk op twee manieren doen: een voltijdse opleiding (Beroepsopleidende leerweg, BOL) of een deeltijdopleiding (Beroepsbegeleidende leerweg, BBL). Bij de BOL kun je een studiebeurs en een OV-kaart aanvragen. Als je bij een ander bedrijf dan van Prins Heerlijk werkt, moet je altijd de BBL-opleiding volgen.

Kosten

Als je 18 jaar of ouder bent en een BBL-opleiding volgt, betaal je cursusgeld aan De Rooi Pannen. Als je een BOL-opleiding volgt en 18 jaar of ouder bent, betaal je lesgeld aan DUO. Je kunt dan ook studiefinanciering krijgen. Naast cursusgeld of lesgeld heb je kosten voor bijvoorbeeld lesmateriaal en kleding.

Meer informatie

Klik hier voor ons jubileummagazine, stuur een e-mail naar intake@prinsheerlijk.nl of bel naar Prins Heerlijk, 013 744 01 52