Leren en werken

Ben jij een doener, en tussen 16 en 27 jaar? Wil je graag werken in een keuken, bediening of een winkel? Of help je graag mensen die zorg nodig hebben? Maar kun je niet terecht op een gewone MBO-school? Dan kun je bij Prins Heerlijk leren wat je moet weten en kunnen in zo’n vak.

Bij Prins Heerlijk ben je tegelijk bezig met leren en werken. Belangrijk is dat je kunt leren op een manier die bij jou past. In een kleine groep. In je eigen tempo.

Die manier van werken en leren heet ‘Speciaal MBO in bedrijf’. Je kunt bij Prins Heerlijk kiezen uit vakken in de horeca; je werkt dan in een lunchcafé of restaurant, in Tilburg of Ulvenhout.
De detailhandel kan ook; daarvoor heeft Prins Heerlijk twee winkels in Tilburg.
Of je kunt bij Prins Heerlijk leren hoe het is om in de zorg te werken. Dat kan op verschillende plekken in Brabant.
Op welke plekken kun je via Prins Heerlijk terechtkomen? Kijk bij Horeca, Detailhandel, of Zorg.

Kennismaken

Lijkt je het leuk om zo’n vak te leren, maar heb je moeite met leren? Kom dan eens kijken hoe het er bij Prins Heerlijk aan toegaat! Je kunt gewoon een afspraak maken om de sfeer te proeven in ons lunchcafé, restaurant, winkel, of in een woonzorgcentrum.

Bij die afspraak kun je natuurlijk vragen stellen. Daarna kun je ook meer te weten komen, in een apart gesprek met een medewerker van Prins Heerlijk. Die praat dan met jou en je ouders of verzorgers. Bijvoorbeeld over wat jij al kunt en wat je wilt. En of dat bij Prins Heerlijk mogelijk is.
Als het van twee kanten klikt, kun je ook nog een dagje kennismaken of meelopen.

Prins Heerlijk,

Aan de slag

Voor je echt begint bij Prins Heerlijk, krijg je nog een gesprek (de intake) met jou en je ouders/verzorgers. Ook is er natuurlijk een inschrijving met de nodige papieren. Dan ben je een leerling-medewerker van Prins Heerlijk en kun je aan de slag. Je begint aan jouw persoonlijke, eigen leer-werktraject.

Je gaat meteen echt aan de slag. Als je voor de horeca of detailhandel kiest, krijg je een dag per week les en werk je drie of vier dagen. In de zorg zijn dat twee dagen les en drie dagen werken.
Wat voor les? Dat hangt af van wat je al kunt, en welke richting je kiest. De lessen krijg je in een kleine groep. En als het nodig is, neemt de docent ook voor jou apart de tijd.

Afspraken over werktijden en vrije tijd staan in de huisregels van Prins Heerlijk. Die gaan verder over omgaan met gasten en collega’s, hygiënisch werken, persoonlijke verzorging, ziek en beter melden, etc.

Begeleiders

In je tijd bij Prins Heerlijk krijg je een paar vaste begeleiders. Je eigen mentor zorgt dat het goed loopt met de lessen, en dat die aansluiten bij wat je op de werkplek leert.

Op de werkplek heb je een vaste leermeester of werkbegeleider, die je precies leert wat je moet doen in jouw vak.

Vanaf het begin heb je ook je eigen jobcoach. Die geeft eerst informatie aan jou, je ouders of verzorgers. De jobcoach helpt jou in het begin met leren werken. Ook zoekt hij/zij een stageplek of werkplek die bij jou past. Als leren en werken goed gaan, helpt de jobcoach je met het zoeken van een betaalde baan.

Examen

Hoe lang duurt je opleiding? Dat hangt af van hoe jij jouw vak leert. En belangrijk is natuurlijk ook wat je allemaal moet kunnen. Aan het eind van je opleiding bij Prins Heerlijk doe je een echt examen. Niet op een school, maar op je eigen werkplek.
Voor de horeca en detailhandel neemt De Rooi Pannen uit Tilburg de examens af. Voor de zorg is dat Onderwijsgroep Tilburg of het Summa College uit Eindhoven.

En dan verder!

Geslaagd? Misschien kun je en wil je wel verder leren. De jobcoach van Prins Heerlijk helpt je in elk geval aan het werk te blijven.

Geen vakopleiding?

Kun je of wil je geen vakopleiding doen, maar wil je wel graag in de horeca of winkel werken en leren? Dan heeft Prins Heerlijk een apart programma ‘ontwikkelingsgerichte dagbesteding. Daarmee kun je een verklaring behalen. Klik hier voor meer informatie.

Indicatie aanvragen

Als je ervoor kiest om bij Prins Heerlijk te leren en werken, heb je een indicatie nodig. Dat is best ingewikkeld, maar Prins Heerlijk helpt jou of je ouders/verzorgers bij het aanvragen. Wil je meer weten over deze regelingen, dan kun je kijken bij Re-integratie en participatie, Individuele begeleiding, en Dagbesteding.