Leren en werken

Ben jij een doener, en tussen 16 en 27 jaar? Wil je graag werken in een keuken, bediening of een winkel? Of help je graag mensen die zorg nodig hebben? Of voer jij graag werkzaamheden uit die ervoor zorgen dat alles in een gebouw vlot verloopt. Maar kun je niet terecht op een gewone MBO-school? Dan kun je bij Prins Heerlijk leren wat je moet weten en kunnen in zo’n vak.

Bij Prins Heerlijk ben je tegelijk bezig met leren en werken. Belangrijk is dat je kunt leren op een manier die bij jou past. In een kleine groep. In je eigen tempo.

Die manier van werken en leren heet ‘Speciaal MBO in bedrijf’. Je kunt bij Prins Heerlijk kiezen uit vakken in de horeca; je werkt dan in een lunchcafé of restaurant, in Tilburg, Ulvenhout of elders in Brabant.
De detailhandel kan ook; daarvoor heeft Prins Heerlijk een winkel in servicecentrum Het Laar in Tilburg. Maar je kan starten op een andere plek in Brabant.
Of je kunt bij Prins Heerlijk leren hoe het is om in de zorg en dienstverlening te werken. Dat kan op verschillende plekken in Brabant.
Op welke plekken kun je bijvoorbeeld via Prins Heerlijk terechtkomen? Kijk bij werkgevers.

Kennismaken

Lijkt je het leuk om zo’n vak te leren, maar heb je moeite met leren? Kom dan eens een kijkje nemen bij Prins Heerlijk! Je kunt gewoon een afspraak maken om de sfeer te proeven in ons lunchcafé, restaurant, winkel, of in een woonzorgcentrum.

Bij die afspraak kun je natuurlijk vragen stellen. Daarna kun je ook meer te weten komen, in een apart gesprek met een medewerker van Prins Heerlijk. Die praat dan met jou en mensen die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over wat jij al kunt en wat je wilt. En of dat bij Prins Heerlijk mogelijk is. Je kan zo’n oriënterend gesprek plannen door een mail te sturen naar intake@prinsheerlijk.nl. Als het van twee kanten klikt, kun je ook nog een dagje kennismaken of meelopen.

Aan de slag

Na een gesprek (de intake) met jou en je ouders/verzorgers en een inschrijving met de nodige papieren, ben je een leerling-medewerker van Prins Heerlijk en kun je aan de slag. Je begint aan jouw persoonlijke, eigen leer-werktraject.

Je gaat meteen echt aan de slag. Als je voor de horeca of detailhandel kiest, krijg je één dag per week les en werk je drie of vier dagen. In de zorg zijn dat twee dagen les en drie dagen werken.
Wat voor les? Dat hangt af van wat je al kunt, en welke richting je kiest. De lessen krijg je in een kleine groep en docenten nemen voor jou apart de tijd.

Afspraken over bijvoorbeeld werktijden staan in de huisregels van Prins Heerlijk. Die gaan verder over omgaan met gasten en collega’s, hygiënisch werken, persoonlijke verzorging, ziek en beter melden, etc. Deze krijg je als je start bij Prins Heerlijk.

Begeleiders

In je tijd bij Prins Heerlijk krijg je een paar vaste begeleiders. Je eigen mentor zorgt dat het goed loopt met de lessen, en dat die aansluiten bij wat je op de werkplek leert.

Op de werkplek heb je een vaste leermeester of werkbegeleider, die je precies leert wat je moet doen in jouw vak.

Vanaf het begin heb je ook je eigen trajectbegeleider/jobcoach. Die geeft eerst informatie aan jou, je ouders of verzorgers. De trajectbegeleider helpt jou in het begin met leren werken. Ook zoekt hij/zij (samen met jou) een stageplek of werkplek die bij jou past. Als leren en werken goed gaan, helpt de trajectbegeleider je met het zoeken van een betaalde baan.

Examen

Hoe lang duurt je opleiding? Dat verschilt per leerling. Bij Prins Heerlijk leert iedereen in zijn/haar eigen tempo. Aan het eind van je opleiding bij Prins Heerlijk doe je een echt examen. Je praktijkexamen doe je op je eigen werkplek.
Voor de horeca en detailhandel neemt De Rooi Pannen uit Tilburg de examens af. Voor de zorg en dienstverlening is dat ROC Onderwijsgroep Tilburg.

En dan verder!

Geslaagd? Misschien kun je en wil je wel verder leren. De jobcoach van Prins Heerlijk helpt je in elk geval aan het werk te blijven.

Geen vakopleiding?

Kun je of wil je geen vakopleiding doen, maar wil je wel graag in de horeca of winkel werken en leren? Dan heeft Prins Heerlijk een apart programma ‘ontwikkelingsgerichte dagbesteding’. Daarmee kun je een verklaring behalen. Klik hier voor meer informatie.
Heb jij altijd al in de ouderenzorg willen werken? Wil je leren in de praktijk, maar is een baan en opleiding niet haalbaar? Dan is de functie hulpkracht in de ouderenzorg misschien iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.

Indicatie aanvragen

Als je ervoor kiest om bij Prins Heerlijk te leren en werken, heb je een indicatie nodig. Dat is best ingewikkeld, maar Prins Heerlijk helpt jou of je ouders/verzorgers bij het aanvragen. Wil je meer weten over deze regelingen, dan kun je kijken bij Re-integratie en participatie, Individuele begeleiding, en Dagbesteding.